Haptonomie

LUISTER NAAR HET FLUISTEREN VAN JE LICHAAM, DAN HOEFT HET NIET TE SCHREEUWEN

Wat is het eigenlijk?

Hapto’ verwijst naar het Griekse woord hapsis en betekent verbinding en aanraking. ‘ Nomie’  is afgeleid van het Griekse nomos en betekent een aangetroffen wetmatigheid. Haptonomie  betekent dus de beschrijving van de wetmatigheden binnen het aanraken en is geintroduceerd door Veldman in de jaren 60.

Hoe gebruik ik het?

Voor mij gaat haptonomie over contact maken met jezelf en/of de ander door aanraking. Iets wat je als baby vanzelf gaat doen wanneer je de wereld verkent, maar langzamerhand neemt de taal het over en verdwijnt de tastzin.

Wat ik boeiend vind van aanraken is dat je lijf nooit liegt, iets wat je met taal wel gemakkelijker kunt doen. Haptonomie is het combineren van je denken, voelen en handelen. Door deze 3 aspecten te integreren krijg je meer inzicht in de wijze waarop je met de wereld om je heen communiceert (verbaal als non-verbaal).

Haptonomie leert je dus niets nieuws, maar een haptonoom helpt je deze kwaliteiten weer te herkennen en gebruiken zodat je het kunt integreren in je handelen en denken. Door verbinding (affectie) ontstaat vanzelf effectiviteit in je handelen en niet andersom, zoals nu vaak wel wordt gedacht in organisaties.

Meer weten?  www.synergos.nl

                                    www.haptono